Zakir KAYA : DNA'yı Yeniden Düzenleme Olanağı Sunan Crispr Teknolojisiyle İlk Hastalık Tedavisi Gerçekleştirildi
Crispr Therapeutics, Crispr teknolojisiyle gerçekleştirilen ilk hasta tedavisinin bilim ve tıp dünyası için bir kilometre taşı olacağını dile getirdi.
Crispr Therapeutics ve ortağı Vertex Pharmaceuticals; pazartesi günü yaptığı açıklamada CTX001 denemesindeki ilk hastanın, nadir bir kan hastalığının tedavisi için Crispr teknolojisi kullanılarak geliştirilen bir tedavi kapsamında tek sefere mahsus olmak üzere ilaç aldığını açıkladı. Şirketler ayrıca, ilk hastanın orak hücreli anemi hastalığına dair başlatılan paralel çalışmaların kaydının duyurusunu da paylaştı.
Crispr Therapeutics Başkanı Samarth Kulkarni, yaptığı açıklamada bu çalışma kapsamında ilk hastanın tedavisinin bilim ve tıp alanı için önemli bir gelişme ve bir kilometre taşı olduğunu söyledi. Yapılan açıklamadan sonra şirketin hisse değerleri %20 oranında artış göstererek 38,10 dolara yükseldi.
Geliştirilen bu teknolojinin kullanım alanı oldukça geniş ve şu an için sadece hayvanlar üzerinde kullanılmış olsa da yapılan çalışmalar, yatırımcıların dikkatini çekmiş durumda. Crispr şirket değeri, çeyrek boyunca düşüş yaşarken yapılan açıklamayla birlikte hisse değerleri tekrar yükselişe geçti.
Bilim İnsanları, CRISPR Kullanarak Kök Hücreleri Görünmez Hale Getirdi
Bilim insanları geliştirdikleri yeni yöntem sayesinde, bağışıklık sisteminin nakil sırasında kök hücreyi reddetmesinin önüne geçecek.
Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bilim insanları, nakil sırasında vücudun kök hücreyi reddetme ihtimalini en aza indirecek yeni bir metot geliştirdi. Bilim insanları, CRISPR (Düzenli Aralıklarla Bölünmüş Palindromik Tekrar Kümeleri) gen düzenleme tekniğini kullanarak bağışıklık sistemine görünmez hale gelen kök hücre üretti.
Nakledilen kök hücreler, insan vücudu tarafından bilinmeyen ve potansiyel olarak tehlikeli yabancı organizma olarak görüldüğünden, bağışıklık sistemi tarafından tespit ediliyor ve bu da naklin reddedilmesine sebep olabiliyor. Bağışıklık sisteminin bu davranışını bastırabilen ilaçlar var fakat bu ilaçlar hastayı diğer hastalıklara korumasız hale getirebiliyor. Araştırmacılar tarafından geliştirilen düzenlenmiş kök hücreler, bu soruna potansiyel bir çözüm getiriyor.
Yeni geliştirilen yöntem, oldukça güçlü ve tartışmalı CRISPR teknolojisi kullanılarak tamamlandı. Yöntem, majör histokompatibilite kompleksi 1 ve 2 olarak adlandırılan, bağışıklık sistemine ‘yabancı hücre’ alarmı veren iki geni siliyor. Bunun ardından bir hücre proteini olan CD47 eklenerek, bağışıklık sisteminin hücreleri yok etmesi engelleniyor.
Bu teknik, farelerde denendi ve gayet başarılı bir şekilde bu testten geçti, dolayısıyla insanlarda da kullanılabilir. CRISPR düzenlenmiş hücreleri insanlar üzerinde kullanmanın geçmişte bazı riskleri bulunsa da yeni yöntem bu riskleri oldukça azaltıyor.
Hiç yorum yok