Breaking News

Nuray ÇAVUŞ:SADAKA DEĞİL HAK

 



Emekli zamları…Basında sürekli gündemde olan bir konu bu. Gündemde olmasına rağmen yeterince etki yaratılamıyor sanırım. Çünkü bu konu hükümetin gündemine bir türlü giremiyor.

“Ağlamayana meme yok” derler. Ama biz emekliler ağlamaktan sesimiz kısıldı. Devlet büyüklerimiz bizi bu yüzden duyamıyorlar diye iyimser düşünmek istiyorum.

Ben de bir emekli olarak sizlere içimi dökmek istedim. Emeklilere yapılan zamlardan bahsetmek istiyorum. Enflasyon karşısında yok olmuş, olması gerektiği gibi değil de hangi bilimsel verilerden yararlanarak verilen zamlardan…

Oranlara şöyle bir bakacak olursak; SSK ve Bağ-kur emeklilerine %24,73, memur ve memur emeklisine ise 19,31 zam verildi. Fakat daha sonra en düşük emekli maaşı alanlara 2.500 tl. ek zam yapıldı. Bu çok doğru hatta yetersiz bir oran. Ama burada esas yanlış olan neden bu artış tüm emeklilere verilmedi.

Daha doğrusu neden zam oranları ödenen prim miktarı ile doğru orantılı  olmuyor? Bizler, memur emeklileri yıllarca devlete hizmet edip yine devlete yüksek oranda vergi ve prim ödedik. Ama emekli olduğumuzda emekli maaşlarımız yarıya düşüyor.  Ve bizler açlığa mahkum ediliyoruz.

Avrupa’da emekli olan Hans’tan, Elena’dan, Rose’dan bizim ne eksiğimiz var? Ki biz onlardan çok daha ağır şartlarda çalıştık. Emekli olduktan sonra bizim de onlar gibi tatil yapma, değişik ülkeleri görme hakkımız yok mu?

Tatil yapmayı, yabancı ülkeleri gezip görmekten vazgeçtik bize hak görülen maaşlarla sağlıklı beslenmek bile mümkün değil. Hayatımızın son zamanlarını gezerek değil hastalıklarla mücadele ederek geçirmek zorunda kalıyoruz.

Ülkemizde 2023 yılında ilaç kullanımına harcanan miktar 211 milyar tl. dir. Bunun başlıca sebepleri uzun yıllar iş güvenliğinin yetersiz olduğu sağlıksız ortamlarda çalışmak ve yetersiz beslenmemizdir.

Bu sebeplerden dolayı sağlığımız hızla bozuluyor ve  ülkemiz gelişmiş ülkelerin en büyük ilaç pazarı durumuna düşüyor.

Ben bizi yönetenlere sormak istiyorum. Bize layık gördüğünüz bu emekli maaşlarıyla gerçekten geçinebildiğimize inanıyor musunuz? Bize verilen zamların yeterli olduğuna, asgari ücretin bir çok ülkeden yüksek olduğunu gerçekten düşünüyor musunuz?

Siz belki söylediklerinize inanıyor olabilirsiniz. Ama biz çay-simit hesabı bile yapamıyoruz. Bizler yıllarca çalışarak bu devlete olan görevimizi yerine getirdik. Şimdi sıra sizde…Bizlere sadaka değil hakkımız olanı vererek sizler de görevinizi yerine getirin. Emeklileri yük olarak görmeyin. Bizler sadece insanca yaşamak için bedeli peşin ödenen haklarımızın peşindeyiz. Yoksulluk kader değildir. Herkese adil davranmak gerekir.

Çünkü adalet bir gün herkese lazım olur. ,

Sevgiyle kalın…

 

Nuray ÇAVUŞ

 

Hiç yorum yok